Nilens motsvarighet i rymden

Den amerikanska rymdsonden Cassini har fotograferat en gigantisk flod på Saturnus största måne – Titan.

Publicerad
Mäktig. Den drygt 400 kilometer långa floden på Saturnus måne Titan bildar ett stort delta, och har döpts till Nilen.
Bild: NASA/JPL-Caltech/ASI

Den amerikanska rymdsonden Cassini har fotograferat en gigantisk flod på Saturnus största måne – Titan. Floden är minst 400 kilometer lång och har redan döpts till Nilen. Den flyter ut i ett hav och bildar ett delta, ett brett område med utflöden som påminner om det egyptiska Nildeltat.

Fast i stället för vatten är det kolväten som flyter på Titan, metan och etan. De är i vätskeform på grund av det höga lufttrycket och den extremt låga temperaturen: minus 180 grader Celsius.

Titan är den enda plats i vårt planetsystem där forskare med säkerhet kunnat konstatera att något håller sig flytande på ytan. På radarbilderna från sonden Cassini, som sänds till jorden sedan fem år tillbaka, syns sjöar, hav, floder och till och med spår av häftig nederbörd. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor