Varför luktar min tidning soffa?

Jag öppnar med spänning mitt nya nummer av F&F för att sträckläsa allt intressant, men efter en stund står jag inte ut med lukten från tidningen. Vad är det? Min nya soffa avger samma lukt, men inte alls så starkt.

Gudrun

Publicerad
Vad är det för likhet mellan en impregnerad soffa och F&F?
Bild: Istock

Svar: Trycksaker doftar alltid mer eller mindre, även om doften avtar med tiden. Forskning & Framsteg är tryckt i en offsettryckpress, med tryckfärger som innehåller olika färgpigment och vegetabiliska oljor som bindemedel. Färgen torkar på ytan, men under den torra ytan kommer det att finnas lite olja kvar, och det är denna som luktar lite.  Doften är mest påtaglig när man öppnar en ”färsk” trycksak. Är trycksaken dessutom inplastad när den skickas ut hålls doften kvar extra länge.

Smaken är naturligtvis delad om vad man tycker om tryckfärgsdoften från tidningen. Själv tycker jag att den luktar gott. Det finns ingen hälsorisk med doften. De vegetabiliska oljorna, bland annat lin- och rapsolja, är basen i offsetfärgen. Eventuella övriga kemikalier ingår i så liten andel att de inte har någon påverkan på vare sig hälsa eller miljö.

Att din soffa har en snarlik doft som tidningen beror säkert på att den är impregnerad med något fuktavstötande medel baserat på bland annat vegetabiliska oljor.

Pär Dahlstedt, miljö- och kvalitetschef på Ineko, som trycker F&F.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor