Barn lär sig tidigt att pojkar är sämre i skolan

Publicerad
Pojkar som får höra att de är sämre i skolan än flickor presterar sämre när det är prov, enligt en ny studie. 
Bild: Istock

Redan i förskoleåldern har både pojkar och flickor uppfattningen att pojkar inte klarar skolarbetet lika bra som flickor. Det har brittiska forskare upptäckt genom att låta drygt 200 förskolebarn peka på en silhuettbild av antingen en pojke eller flicka för att svara på påståenden som ”Det här barnet vill verkligen lära sig saker i skolan” och ”Det här barnet klarar sig inte så bra i skolan”.  I en kompletterande studie på 7–8-åringar såg forskarna att pojkar fick bättre provresultat i läs- och skrivtest samt matematik om försöksgruppen först fick höra att pojkar och flickor är lika bra i skolan. Om de i stället fick höra att pojkar klarar sig sämre så presterade pojkarna sämre.

Studien är publicerad i Child development.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor