Manliga studenter tar större risker

Publicerad
I en ny studie har ekonomistudenter vid Stockholms universitet fått välja olika strategier för att plocka tentamenspoäng.

Över 2 000 förstaårsstudenter i ekonomi vid Stockholms universitet fick under åren 2006–08 välja mellan två alternativ i samband med tentamen: antingen ett mer tryggt alternativ där man kunde få extra poäng genom seminariedeltagande, eller ett mer riskfyllt där man kunde få extrapoäng genom att besvara några flervalsfrågor under tentan. Men där kunde fel svar ge minuspoäng och sänka resultatet.

Av studenterna var 47 procent kvinnor, men resultatet visade – liksom tidigare forskning – att kvinnorna i långt större utsträckning valde det tryggare alternativet. Däremot lyckades både manliga och kvinnliga studenter nå överlag lika bra resultat genom de olika metoderna. 

Forskarna bakom rapporten betonar att denna undersökning baserar sig på en verklig valsituation. Studien genomfördes av forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor