Sjukskrivning vanligare på stora företag

Publicerad

Risken att bli sjukskriven är betydligt större för de som arbetar på en arbetsplats med fler än 1 000 anställda, jämfört med de som är anställda på arbetsplatser med färre än fem anställda. Det framgår av en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet.

Rent konkret handlar det om att en person på en stor arbetsplats kan förväntas ha 2,4 fler sjukdagar per år, än en liknande person på en liten arbetsplats. Däremot verkar personer på stora arbetsplatser vara sjuka i kortare perioder.

Sambandet mellan arbetsplatsstorlek och antal sjukdagar är tydligast för män inom den privata sektorn.

Rapporten bygger på en analys av samtliga sjukskrivningar i Sverige åren 1994–2008, och berör alltså många miljoner individer och sjukdagar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor