Spännande om vår viktigaste muskel

Publicerad

Under en livstid pumpar hjärtat runt 200 miljoner liter blod, och klaffarna öppnas och stängs nästan 3 miljarder gånger. En uthållig pump. I boken Hjärtat varvas fakta om funktion och sjukdomar med fina anatomiska målningar och spännande tillbakablickar. Fallbeskrivningar och pedagogiska illustrationer förenklar den ibland komplicerade faktatexten. Extra intressant är ett kapitel om kvinnohjärtat, och hur det skiljer sig från männens, både vid normal funktion (högre puls, EKG-skillnader) och vid sjukdomar (andra symtom, komplikationsrisk vid ballongvidgning). Ett hett debattområde under senare år.

Det känns bra att leva i nutiden, när man jämför dagens behandlingar med de historiska. I framtiden spås vi få individuell behandling baserad på gener och kön.

Boken ger svar på många frågor man kan ha som patient eller anhörig, men är också intressant för till exempel medicinhistoriskt roade eller blivande läkare.

Hjärtat

Mårten Rosenqvist & Per Tornvall (red.)
Karolinska institutet, University Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor