Alla får höra en egen ljudbang

Varför blir det en smäll när man passerar ljudvallen?

/Klass 6B, Malmaskolan, Uppsala.

Publicerad

Frågan förutsätter att det som uppfattas som en ljudbang är något som sker i just det ögonblick som ett flygplan passerar ljudvallen, det vill säga när ett flygplan går från underljudshastighet till överljudshastighet. Men detta stämmer inte.

Smällen kommer i stället av att överljudsflygplan skapar en tryckvåg i luften. När denna tryckvåg sveper fram, kommer alla som befinner sig under flygplanets bana att i tur och ordning uppfatta en ljudbang. Tryckvågen är formad som en kon och kan liknas vid den v-formade bogvåg som man tydligt ser när en båt rör sig framåt i lugnt vatten.

/Ragnar Erlandsson, professor i fysik vid Linköpings universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor