Århundradets kometshow är på väg

I höst förvandlas den avlägsna ljusa pricken till ett ljusfyrverkeri.

Publicerad
En glimt av den komet som nu är på väg mot jorden. Sent i november förväntas den lysa starkare än fullmånen på himlen. 
Bild: Nasa

Det första fotot av kometen Ison har nu snappats upp av Nasas rymdsond Deep Impact. Än så länge ser den bara ut som en liten ljus fläck. Men under senhösten, när kometen har kommit närmare både oss och solen, förväntas den bjuda på en fantastisk uppvisning i samband med att den långa issvansen vecklas ut.

Sannolikt kommer kometen att bli seklets största astronomiska händelse, med ett sken starkare än fullmånens – om inte värmen från solen eller någon kollision först hinner förvandla den till rymdstoft.

I skrivande stund är Ison bara en smutsig snöboll bortom Jupiters bana, nästan 800 miljoner kilometer från oss.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor