Automatiska lavinvarnare i svenska fjällen

Svenska forskare utvärderar ett nytt system som mäter temperaturskillnader i snötäcket för att upptäcka hotande laviner.

Publicerad
Lavinforskare Stefan Mårtensson vid en av de nya mätstationerna.
Bild: Luleå tekniska universitet

Forskare vid Luleå tekniska universitet har placerat ut en ny mätstation i Stora Sjöfallets nationalpark i Norrbotten. Stationen består av en påle utrustad med värmesensorer som sitter på rad med tio centimeters mellanrum. Pålen täcks delvis av snön och sensorernas uppgift är att mäta temperaturskillnaderna i snötäcket, information som gör det möjligt att bedöma risken för laviner.

– Om man har temperaturskillnader som överstiger en grad per tio centimeter, så är snötäcket stabilt. Men vid mindre temperaturskillnader försvagas snötäcket, säger Stefan Mårtensson, som är lavinforskare vid Luleå tekniska universitet.

I toppen av stolpen sitter en dataenhet som skickar mätvärdena till en server via mobiltelefonnätet. Servern befinner sig på Island. Försöket ingår i ett samnordiskt projekt som syftar till att förbättra lavinprognoser i befolkade områden. Tekniken har redan provats på Island med gott resultat.

I dag utförs den här typen av mätningar manuellt. Man får helt enkelt gräva sig ned i snötäcket och mäta temperaturen på olika djup – ett arbete som är tidskrävande och inte helt ofarligt i lavinområden. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor