Folsyra kan skydda mot autism

Kvinnor som tar tabletter med folsyra i början av en graviditet minskar risken för att barnet får autism med 40 procent.

Publicerad
En gravid kvinnan som äter folsyratabletter minskar risken för autism hos barnet med 40 procent, enligt en norsk studie. 
Bild: istockphoto

Om en kvinna börjar äta folsyratabletter innan hon blir gravid minskar risken kraftigt för att barnet föds med ryggmärgsbråck. Det har varit känt ända sedan 1990-talet. Nu har forskare i Norge även hittat ett samband mellan folsyra (vitamin B9) och autism. Drygt 85 000 barn födda i Norge mellan 2002 och 2008 ingår i studien. Sammanlagt 270 av barnen har fått en diagnos inom det så kallade autismspektrumet. Sannolikheten för autism hos barnen minskade med 40 procent om mamman hade börjat äta folsyratabletter mellan en månad innan hon blev gravid och två månader efter.

I USA, Kanada och flera andra länder berikas mjöl med folsyra. Tillsatser har diskuterats även i Sverige och Norge. Ett motargument är oro för en ökad cancerrisk hos äldre.

– Autism blir ytterligare en faktor i den avvägningen, säger Pål Surén, epidemiolog vid Nasjonalt folkehelseinstitutt i Oslo och ansvarig för studien, som är publicerad i  JAMA

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor