Kliv upp från sängen

Jag har ofta svårt att somna och blir stressad av att höra att alla behöver sova åtta timmar per natt. Hur viktig är sömnen och behöver alla sova lika mycket?

/Jens

Publicerad
Tänk på att ha ett sovrum som är svalt, mörkt och tyst, och att inte dricka uppiggande eller vätskedrivande drycker precis innan du lägger dig.
Bild: Istock

Sömnen fyller flera viktiga funktioner. Bland annat återhämtar sig hjärnan under sömnen, eftersom vi använder andra nervceller då än när vi är vakna. Att sova är även viktigt för minnesfunktioner och -inlagring. Dessutom ändras nivåerna av kroppens hormoner under sömnen; vi får till exempel mer tillväxthormon och mindre stresshormon, kortisol. Under sömnen är också immunförsvaret som mest aktivt, och det är en av orsakerna till att vi sover mer när vi är sjuka.

Sömnbehovet varierar från person till person. En vuxen människa behöver normalt sex till nio timmars sömn per dygn. Det spannet är ganska brett, så hur mycket du behöver sova avgörs av hur du mår. Om du är pigg och fungerar bra dagtid sover du som regel tillräckligt mycket.

När man studerat effekterna av akut sömnbrist, verkar det vara värre att vakna för tidigt än att somna för sent. Det krävs tre timmars förlorad sömn på grund av senare insomning för att prestationsförmågan ska försämras påföljande dag. Förlorad sömn på grund av ett tidigare uppvaknande påverkar prestationen mer. Pågår sömnminskningen under en längre tid ökar känsligheten för förlorad sovtid.

När du har svårigheter att somna på kvällen är en effektiv åtgärd att inte ligga kvar i sängen. Kliv upp om du inte somnat inom 15–30 minuter. Invänta sömnen till exempel i en soffa där du kan läsa eller göra något annat avslappnande. När du känner att du är så sömnig att du snart kommer att somna går du tillbaka till sängen och provar igen. Detta görs för att sängen ska bli en plats förknippad med sömn och inte med vakenhet. Tänk också på att ha ett sovrum som är svalt, mörkt och tyst, och att inte dricka uppiggande eller vätskedrivande drycker precis innan du lägger dig. Rör dig också under dagen så sover du ofta bättre.

/Liv Svirsky, legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor