Närkontakt – inte bara med fåglar

Publicerad

Trots att fotografen Mart Marend nöjt sig med att dokumentera naturens gång i närheten av sitt hem på Gotland, har han lyckats fånga händelser som skulle kunna göra producenterna bakom BBC:s fantastiska dokumentärserie Planet Earth avundsjuka. Därmed inte sagt att det tekniska utförandet ligger på samma nivå. Men genom att alltid ha med sig kameran på sina strövtåg har han kunnat fotografera när sidensvansen jonglerar med ett rönnbär, ökenvarfågeln jagar en geting och sillgrisslans unge tar sitt första hopp ut från klippkanten. Allt skildrat med en smittande entusiasm.

Mart Marend är intresserad av allt som flyger. I Vingkraft får man även möta insekter och flygfarkoster. Greppet är så stort att själva idén blir mer spännande än utförandet. Men när jag lägger ifrån mig boken är det ändå känslan av upptäckarglädje som överväger.

Vingkraft

Mart Marend
Krilon

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor