Schimpanser gillar hjärngympa

Vi människor är inte ensamma om att gilla intellektuella utmaningar. Ny forskning visar att även schimpanser uppskattar hjärngymnastik – och att de inte behöver någon belöning för att kasta sig över nya klurigheter.

Publicerad
Schimpansen Phil på brittiska Whipsnade zoo löser ett labyrintpussel. 
Bild: Zoological society of London

Skötare och forskare konstruerar olika pyssel där aporna får genomföra intellektuellt krävande uppgifter i utbyte mot en belöning, oftast någon godsak. Men ny brittisk forskning visar att aporna inte behöver någon belöning för att delta i sådana här försök. Själva utmaningen räcker som motivation.

Forskare vid Whipsnade zoo i Bedshire, Storbritannien, konstruerade ett klurigt pyssel för djurparkens schimpansgrupp. Pysslet bestod av en labyrint av ogenomskinliga plaströr. Rören hade små hål så att schimpanserna kunde kika in i dem. Uppgiften var att lokalisera röda träklossar inuti rören och föra dem genom labyrinten med hjälp av pinnar. Om aporna lyckades med uppgiften ramlade klossarna ner i en genomskinlig behållare. Schimpanserna kunde alltså se att de klarat uppgiften, men de kunde inte få tag i klossarna.

Aporna fick fri tillgång till labyrinten under en månads tid. Sedan fyllde forskarna labyrinten med nötter i stället för klossar och tog bort den genomskinliga behållaren så att aporna kunde få tag i godsakerna. Men vid det här laget hade aporna tröttnat på utmaningen och visade litet intresse för labyrinten, trots godsakerna.

Forskarnas slutsats är att aporna fann uppgiften mer intressant än själva belöningen.

Studien är publicerad i American journal of primatology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor