Sommarsolens skymda skiva

Publicerad

Bild: Istock

Under en solförmörkelse kan man se hur månen långsamt rör sig över solskivan. En tänkt solförmörkelse börjar precis klockan 9.45 och blir total 10.15. Vi räknar med att månen rör sig med konstant hastighet över solskivan. När täcker månens cirkel exakt en tredjedel av solens cirkel – före klockan 10.00 eller efter?

Facit: Sommarsolens skymda skiva

Klockan 10.00 har månens cirkel hunnit halvvägs fram, vilket betyder att månens kant går precis genom solskivans mittpunkt. Då täcker månen över mer än en tredjedel av solen, eftersom den skymda delen har större area än hälften av den ljusa delen.

Klockan 10.

Det kan visas genom att man delar solskivan i sex lika stor sektorer. Den övertäckta delen består då av två sektorer plus ett par små bitar, medan den synliga delen täcker mindre än fyra sektorer. Då är den övertäckta delen större än hälften av den synliga.

Månen täcker alltså exakt en tredjedel av solskivan före klockan 10.00.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor