Rätt sorts ljud i sovrummet ger bättre minne

Ljudpulser som förstärker långsamma hjärn­vågor under sömnen hjälper hjärnan att befästa minnen.

Publicerad

Det låter som rena drömmen: en apparat som gör så att läxorna fastnar bättre efter att man har gått och lagt sig. Forskare i Tyskland har visat att principen fungerar.

– Vi ser en mycket robust effekt på minnet, säger Jan Born, professor i neurovetenskap vid universitetet i Tübingen.

Hans utgångspunkt är vågtoppar av elektrisk aktivitet som sveper genom hjärnbarken med en sekunds mellanrum eller mer under den djupaste fasen av sömn. Dessa långsamma vågor anses bidra till att minnen fastnar.

Jan Born och hans medarbetare bestämde sig för att förstärka vågorna med hjälp av ljudpulser. De lät unga studenter sova med elektroder på huvudet och hörlurar i öronen. En dator registrerade hjärnvågorna, och under djupsömnen skickade datorn tillbaka synkroniserade ljudpulser via hörlurarna. Ljudpulserna förstärkte de långsamma hjärnvågorna – ungefär som putt efter putt mot en gunga får den att gunga allt högre. Djupsömnen blev på så vis ännu djupare.

Detta ledde till bättre resultat i ett minnestest, enligt en rapport i tidskriften Neuron.

Försökspersonerna skulle memorera listor av besläktade ord, till exempel ”problem” och ”lösning”. I normala fall brukar en natts sömn förbättra minnet av sådana ordpar med drygt 10 procent, enligt Jan Born.

– De synkroniserade ljudpulserna fördubblade den effekten, säger han.

Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Stockholms universitet, har tagit del av resultaten.

– Det är nytt och väldigt intressant att ljud kan påverka hjärnvågorna på det här sättet, säger han.

Det finns inga patent på metoden, så det är fritt fram för elektronikföretag att knycka idén. Jan Born är inte speciellt orolig för biverkningar – även om det finns en teoretisk risk för att förstärkning av hjärnvågor skulle kunna utlösa epileptiska anfall hos känsliga personer.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor