En fallskärm på mars yta

Ryska rymdentusiaster har upptäckt rester av den sovjetiska landaren Mars 3 som gick ner på den röda planeten i december 1971. 

Publicerad
Den ljusa fläcken är sannolikt den fallskärm som användes när den sovjetiska Mars 3-sonden landade på Mars i december 1971. 
Bild: NASA/HiRSE

I december 1971 blev sovjetiska Mars 3 den första rymdsonden som kunde förmedla information från vår röda granne, om än bara i 14,5 sekunder. Nyligen upptäcktes diverse fragment av sonden, när en internetgrupp med flera tusen ryska entusiaster granskade nytagna bilder av Mars yta i jakten på detaljer som gruppens ledare, Vitalij Egorov från Sankt Petersburg, skissade fram. Bland miljarder pixlar kunde de på en bild tagen 2007, av amerikanska Mars Reconnaissance Orbiter, urskilja rester av själva sonden, och den fallskärm som användes vid landningen.

– Jag ville visa att utforskningen av Mars i princip är tillgänglig för alla i dag, sade Vitalij Egorov.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor