Kan det vara bra att älta saker?

Jag har ett problem på jobbet som jag inte kan sluta älta. Det är som en klåda. Jag tänker att jag borde fokusera på mina arbetsuppgifter i stället, men längst inne finns en misstanke om att detta ältande har en poäng eftersom det är så svårt att låta bli. Finns det någon poäng med att älta?

/E

Publicerad

Svar: Ältande är ett beteende som uppstår och utvecklas över tid. I början kan det ge dig en kortvarig upplevelse av lättnad. I det avseendet kan man anse att ältande i någon mening har en poäng: det ökar under ett kort ögonblick ditt välbefinnande. Däremot vill jag inte säga att ältande är konstruktivt, att det leder till något bestående positivt. Tvärtom kan ältande utvecklas till ett destruktivt beteende som är svårt att ta sig ur.

Mekanismerna bakom den lättnad man upplever är egentligen inte helt kända. Det kan bland annat vara att du upplever dig ha kontroll över situationen, nästan som att ha hittat en lösning. Det kan också bero på betingningsprocesser eller omriktning av din uppmärksamhet. Undersöker man ältandet noga märker man att ältande består av både orostankar och mottankar. Mottankarna kan i början ge en kortvarig minskning av obehag, men så småningom kan de även väcka orostankar, både de ursprungliga och nya. Det beror på något som kallas ömsesidigt inbegripande – en viktig förmåga som tycks vara unik för människoarten och som hjälper oss att koppla olika saker till varandra tankemässigt. Denna förmåga gör att orostankar och mottankar lätt paras ihop, och att mottankarna i sig kan komma att utlösa orostankar, i stället för bara tvärtom. Då riskerar man att fastna i en kedja som är väldigt svår att ta sig ur.

Kan man bli av med ältande? Absolut! Behandlingen är väldigt lik den för tvångsbeteende. Du kanske kan ha god hjälp av Olle Wadströms bok Sluta älta och grubbla – lättare gjort med KBT. Jag rekommenderar den varmt. Alternativet är att söka sig till en psykolog som är van att göra så kallade operanta analyser, vilket man ofta gör när man sysslar med behandling av tvångsbeteenden.

/Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi, Karolinska institutet i Solna

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor