Kosmos största under inträffar när vi vaknar

Publicerad

Vetenskapsförfattaren och arkeologen Jonathan Lindström är kanske mest känd för sina roliga böcker om naturvetenskap för barn. Nu har han skrivit en vuxenbok om medvetandet, en något spretig rundtur genom hjärnforskning och medvetandefilosofi. Upptäckarglädjen är det inget fel på, och han lyckas göra extremt snåriga begrepp som qualia och Φ-teori mer eller mindre begripliga.

Tyvärr ägnar arkeologen Lindström de första 70 sidorna åt spekulationer om hur människor i forntiden kan tänkas ha resonerat om själen, långt innan det fanns någon hjärnforskning alls. Det är en transportsträcka för oss som hoppas att neurovetenskapen ska bidra till att lösa gåtan. Aningen irriterande är det också att författaren bitvis använder ett slags dialogform som inte riktigt fungerar. Texten skulle ha mått bra av en barsk redaktör.

Samtidigt är boken lyckad på flera sätt. Den redovisar imponerande mängder fakta och teorier om hjärnan och medvetandet. Och den övertygar om att det mentala tillstånd som uppstår i huvudet varje morgon när man vaknar är det konstigaste och mest intressanta fenomenet i hela universum. 

Medvetandets gåta

Jonathan Lindström
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor