Nyupptäckt fett kan hjälpa bantare

Människan har två slags brunt fett. Upptäckten kan leda till nya sätt att bränna kalorier.

Publicerad
Brun fettvävnad vid nyckelbenen hos en person avbildad med magnetkamera.
Bild: Magnus Borga et al/LIU

Fettvalkar innehåller främst vita fettceller. Råttor och många andra djur har även bruna fettceller som hjälper dem att bränna fett för att hålla värmen. Tidigare har forskare misstänkt att människan i stället har en sorts brunt fett som inte värmer lika bra. Men nu står det klart att vi har två typer – inklusive den som finns hos råttor.

– Det kan leda till nya sätt att behandla övervikt, säger Sven Enerbäck, professor i medicinsk genetik vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Djurförsök visar att kyla ökar antalet bruna fettceller i kroppen. Sven Enerbäck och hans medarbetare letar nu efter något annat sätt att stimulera bruna fettceller så att de eldar upp överflödig energi, som annars skulle hamna i vita fettceller och bilda valkar. Forskarna publicerar sina resultat i tidskriften Nature Medicine.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor