Tidiga jägare livnärde sig på fisk och säl

Analyser av 15000 år gamla matrester i keramikkärl visar att is­tidens jägare åt fisk eller säl.

Publicerad
Ett 15 000 år gammalt keramikkärl från japanska öarna. 
Bild: Tokamachi City Museum

Kokkärl från södra Kina, Japan och östra Sibirien tillhör världens äldsta. Nu har forskare från bland annat Arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet analyserat 15 000 år gamla matrester.

– Vi kan nu se den nära kopplingen till havet. Många av kärlen har använts till att bereda fet fisk från både sötvatten och hav. Det kanske handlar om lax eller säl, säger Sven Isaksson, som är docent i arkeologi.

– Länge har man kopplat ihop keramikteknologin med jordbruket, men dessa fynd visar att kärlen användes till matlagning långt innan jordbruket.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor