Fångad rörelse gör simmare snabba i starten

Med en perfekt start kan en simmare förbättra tiden med flera tiondels sekunder. I våras testade svenska ungdomssimmare en ny teknik med tredimensionell rörelseanalys för att få hjälp med finslipningen. Försöken gjordes i simhallen i Borås ihop med forskare från Chalmers sportteknik och göteborgsföretaget Qualisys som utvecklat tekniken och byggt kamerorna.

Publicerad

Kameror både över och under vattnet
Rörelserna fångas av ett system med sammankopplade specialkameror både ovan och under vattnet. Positionen för de markörer, ”vita pluppar”, som fästs på simmarna, registreras direkt i kamerorna och överförs sedan till en dator. Undervattenskamerorna använder blått ljus, landkamerorna infrarött ljus.


Bild: Johan Jarnestad

Varje simmare har 30 markörer fästa på kläder och på kroppen. ”Ovant till en början, men efter några starter tänker man inte på det”, säger en av deltagarna.

Rörelseanalysen visar bland annat utgångshastigheten från startpallen samt tid och hastighet när simmaren passerar 10 meter och 15 meter. Dessutom avslöjas en mängd biomekaniska data som vinkeln vid islaget, hur olika kroppsdelar rör sig i förhållande till varandra, uppgångsvinkeln genom vattnet och så vidare. Analysen ger mätdata i form av siffror, och som en ”streckgubbe” uppbyggd av de olika markörernas position.


Bild: Johan Jarnestad

Bättre att luta bakåt
Simmare kan uppleva att en framåtlutad startställning ger den bästa starten eftersom ställningen ger den kortaste reaktionstiden. Rörelseanalysen visar att en något bakåtlutad ställning gör att simmaren får mer kraft i frånskjutet och därmed med sig mer fart. Genom att simmaren med bakåtlutad ställning fick med sig mer fart, kan hen komma ikapp och förbi de som ledde de första meterna.


Bild: Johan Jarnestad
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor