Räkna kalorier ger bra koll

Hur kommer det sig att man började använda kaloribegreppet när man talar om människors diet? Kalorimängden mäts ju i en kalorimeter, där man förbränner maten. Det är en fysikalisk process. Men när en människa tar upp näring är det en biologisk process. Är det verkligen inte någon skillnad på en människa och en maskin i det här avseendet?

/Carolina

Publicerad

Jo, visst finns det en skillnad mellan den energi som kosten innehåller och hur den mänskliga kroppen tar hand om denna energi. Kostens energiinnehåll kan, som frågeställaren påpekar, mätas tämligen exakt i en förbränningskammare (bombkalorimeter). Från sådana mätningar har man fått fram att 1 gram fett ger cirka 37 kilojoule (kJ), eller 9 kilokalorier (kcal) medan 1 gram kolhydrater eller protein ger cirka 16 kilojoule (4 kcal).

Hur den mänskliga kroppen väljer att ta hand om denna energi, varierar däremot, bland annat beroende på hur aktiv man är, hur stressad man är, vilket kön man har, hur kosten är sammansatt och på kroppens förmåga att ta hand om blodsocker. I en studie där försökspersonerna fick extra energi motsvarande en rejäl extra måltid per dag under fyra veckor, var variationen stor när det gällde hur mycket fettmassa de lade på sig. Några gick upp flera kilo, andra nästan ingenting.

Samtidigt visar så kallade energibalansförsök, där man i ett laboratorium mäter försökspersoners energiomsättning under ett antal dagar, att man oftast kan räkna ut en persons energibehov relativt väl, utifrån faktorer som vikt, kön och ålder samt tabellvärden för matens energiinnehåll. Dessa försök talar för att kalorimätning utifrån en bombkalorimeter ändå visar ganska rätt. Men, i verkliga livet befinner vi oss inte i laboratorier, och då påverkar faktorer runt omkring hur maten omsätts.

Kontentan blir att kaloriräkning är en bra utgångspunkt när man intresserar sig för energiintag. Men – man måste följa upp och vara beredd att justera sina beräkningar, framför allt beroende på hur personens vikt utvecklas.

/Ulf Holmbäck, forskare inom klinisk nutrition och metabolism, Uppsala universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor