Svensk Mango ska jaga rymdskrot

Nu får den svenska satelliten Mango, utvecklad för formationsflygning i rymden, ett nytt uppdrag – att städa bort skrot runt jorden.

Publicerad

Tango och Mango heter två svenska minisatelliter som sköts upp i rymden 2010 för att bland annat utföra formationsflygning. Satelliterna skulle även testa ett nytt, miljövänligt bränsle – utvecklat i Sverige – som i framtiden skulle kunna ersätta det giftiga och svårhanterbara hydrazine.

Mango har nu fått förlängt liv med en ny uppgift i rymden – att jaga i kapp den franska Picardsatelliten, som nu har avslutat sina uppdrag, och undersöka hur den ska tas bort från sin bana. Det bör räcka med en liten knuff ner mot jordens atmosfär där satelliten brinner upp och försvinner.

Om 1,5–2 år kommer Mango att befinna sig på cirka tio meters avstånd från Picard. På vägen testas motorerna och precisionsnavigeringen. Syftet är att utveckla teknik som gör det möjligt att mer metodiskt rensa rymden på allt det skrot som börjar bli ett stort problem för farkosterna runt vår planet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor