Fyra element som hänger samman

Publicerad

Det här är ingen lärobok, påpekar författarna. Tillsammans har de en bred naturvetenskaplig bakgrund. Gösta Gahm är astronom och professor emeritus från Stockholms universitet, men också känd från mer populärvetenskapliga sammanhang. Lars Kristoferson har även han börjat sin karriär inom astronomi, men sedan fortsatt som miljöforskare och chef för Världsnaturfonden, WWF.

Antikens fem element – jord, vatten, luft, eld och etern – får utgöra skelettet i boken, men huvudspåret är att visa på hur allting hänger samman. Både vetenskap och kultur försöker ju i sina bästa stunder att visa på helheten. Ett sätt att värna detta är att illustrera boken med konstverk. Ingela Strandberg och Sigvard Broman bidrar med både teckningar och målningar som ger en upplevelse utöver förståelse. Själv skulle jag önska att det vore en lärobok just för att den inte är lika torr och redovisande som läroböckerna kan vara. 

Jord, vatten, luft, eld

Gösta Gahm & Lars Kristoferson
Carlssons

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor