Inget bekymmer att övervakas på nätet

Trots ökande digital registrering tycks de flesta svenskar inte bekymra sig över informations­­insamling bland myndigheter och företag.

Publicerad
De flesta svenskar oroas inte av att deras kommunikation på nätet kan kartläggas av både svensk och utrikisk säkerhetstjänst.
Bild: F&F

Genom intervjuer och enkätundersökningar har forskare vid Stockholms och Karlstads universitet undersökt svenskarnas attityder till nätövervakning. Det visade sig att de flesta accepterar nätövervakningen – särskilt de som arbetar inom handeln. Personer med högerorientering är mer positiva, liksom män och yngre personer.

Många framhåller att de inte har något att dölja, och bekymrar sig därför inte. Andra anser att nätregistreringen är så omfattande att den ter sig okontrollerbar. Yngre personer, som ofta lägger ut mycket material om sig själva på sociala medier, är mest medvetna om nätövervakningen – utan att för den skull bekymra sig om saken.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor