Ovanligt ung stjärna föder glupsk planet

Astronomer överraskas av att en ny planet håller på att formas kring en alltför ung stjärna.

Publicerad
I materiedisken kring stjärnan TW Hydrae syns ett spår som skapas av den planet som håller på att bildas.
Bild: HST

En ny planet samlar på sig material och lämnar därför ett tydligt gap i det skikt av materia som kretsar kring stjärnan TW Hydrae. Det är ungefär så astronomerna föreställer sig att nya planeter brukar bildas kring sina solar. Men stjärnan TW Hydrae i mitten av disken är bara åtta miljoner år gammal – och enligt teorin kan det ta tiotals miljoner år för en planet att samla tillräckligt med byggmaterial. Dessutom ligger den nya planeten långt bort från sin moderstjärna, där materialet är så glest utspritt att det borde ta ännu längre tid att få ihop en hel planet.   

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor