Bruna fläckar på läkarnas rockar

Publicerad

Vi gick till mötet därför att vi var så upprörda över de pronazistiska stämningar och det judehat som var så utbredda bland våra kamrater. Jag kommer mycket väl ihåg den fruktansvärda vrål- och lynchstämning som rådde …

Så berättar en av de studenter som gick till Medicinska Föreningens möte i Stockholm i februari 1939. Trots hatet röstade drygt 20 ungdomar för att Sverige skulle ta emot 10 läkare, flyktingar undan nazismen i Tyskland. Flera hundra röstade emot, liksom på flera andra högskolor i Sverige under den tiden. En skam för läkarkåren och för Sverige.

Boken skildrar ett decennium i Sveriges historia, fram till 1945 då stämningarna vände, när även Hitlers krigslycka vände till nederlag. Ny läkaretik fick ta form med avstamp i det förflutna. Men det gäller att inte glömma detta, och det är också bokens förtjänst – att påminna om att det civilkurage som de unga läkarstudenterna visade behövs även i dag, i fortet Europa, när miljoner människor är på flykt undan krig och förföljelse.

Vita rockar och bruna skjortor, nazimedicin och läkare på flykt

Ulf Högberg
Universus

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor