Ett ovanligt familjeporträtt

Fem av Saturnus månar fastnade på ett lyckosamt fotografi.

Publicerad
1 Janus, 2 Pandora, 3 Enceladus, 4 Mimas och 5 Rhea (som skymmer Saturnus).
Bild: HST

Internationella Cassinisonden lyckades ta detta familjeporträtt med fem av Saturnus sammanlagt 63 månar (bara 13 av dem överstiger 50 kilometer i diameter).

Längst till höger syns Rhea, som också skymmer sin planet kring vilken allting kretsar. Med drygt 1 500 kilometer i diameter är Rhea näst störst efter Titan. Bakom Rhea skymtar Mimas fram, bara en fjärdedel så stor. Båda månarna är tydligt ärrade av kratrar, spår efter kollisioner med kringfarande rymdstenar.

Den starkast lysande på bilden, Enceladus, svävar ovanför ringsystemet. Enceladus är helt istäckt, med sprickor från gejserliknande utbrott, som dock inte syns på denna bild. Lilla – bara 81 kilometer på tvären – Pandora verkar här inbäddad i ringarna, fast egentligen kretsar den mitt emellan ett par av dem. Längst till vänster svävar Janus, med sin sargade gestalt. Kraftiga smällar ligger bakom dess illa tilltygade form.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor