Facit framtiden: Välfärdsdöden på 2000-talet

En skrift från början av 1990-talet förutspådde en svår epidemi, förorsakad av den svenska välfärden.

Publicerad
År 1993 varnade denne unge politiker för att den svenska välfärden skulle ta livet av folk i början av 2000-talet. 
Bild: Sven-Erik Sjöberg / TT Nyhetsbyrå

Sverige, tidigt 2000-tal – en epidemi vid namn välfärdsdöden härjar, och massor av unga människor dör till synes oförklarligt. Sjukdomen är ”fullt jämförbar med pest, smittkoppor eller aids”.

Människorna lever med ett hundratal tv-kanaler och skönhetsopererar sig hela tiden – passiviteten har gjort dem feta, trots de ”inbyggda träningsprogram i de sängliknande stolar som välfärdsstatens medborgare tillbringar merparten av sina liv i”. I hemmen finns solarier inbyggda i väggarna. Fjärrkontrollen till tv:n – ”människans bäste vän” – är fäst vid människornas armar, och har till och med börjat betraktas som en del av kroppen. Forskarna tror att tv:n inom kort kan bli tankekontrollerad. Via tv:n handlar man mat, brevväxlar, utbildar sig, röstar och så vidare.

I övrigt ansluter sig denna framtidsbild till rätt vanliga teman i 1980-talets framtidsscenarier: vädret skulle gå att kontrollera, städerna förutspåddes bli nästan övergivna – för där skulle psykohuliganer härja, det vill säga drogmissbrukande våldsverkare. Och vi förväntades köra i tysta elbilar.

Ovanstående beskrivning kan man hitta i en skrift från år 1993 med titeln Det sovande folket. Författaren är ingen mindre än vår nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (redaktör för boken var för övrigt Per Schlingmann). Poängen var att rikta en känga mot en alltför omhändertagande välfärdsstat, men texten kvalar likafullt in som en framtidsvision av det mer dystopiska slaget.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor