Gult är den ljusaste färgen

Varför upplever vi färgen gult som mycket ljusare än andra färger? Skillnaden jämfört med vitt är så liten att det är svårt att läsa gul text på vit bakgrund, medan gult mot svart är en oerhört stark kontrast. Ändå är ju gult bara en våglängd bland andra i det synliga ljusets spektrum.

/Per

Publicerad
Ett exempel på hur evolutionen mejslar fram en tydlig varningssignal.
Bild: Istock

Svar: När vi tittar på en gul blomma, eller något annat gult, ser vi inte bara ljus av en enda våglängd, utan ett brett spektrum av ljus. De flesta färger är resultatet av att pigment absorberar ljus av vissa våglängder men inte andra. Gult pigment absorberar bara blått och violett ljus, som har korta våglängder, men reflekterar grönt, gult och rött ljus – det vill säga allt ljus med långa våglängder. Den gula blomman är därför verkligen ljusare, eftersom den reflekterar mer ljus än en röd blomma, som absorberar blått, grönt och gult och bara reflekterar rött. Att vi ser den gula blomman som just gul beror på vårt synsystem, där en blandning av rött och grönt ljus uppfattas som gult. Vårt öga har tre typer av tappar som är mest känsliga för rött, grönt och blått ljus. Vi har flest grön- och rödkänsliga tappar, och de är också mycket känsliga just för ljus av våglängder som vi ser som färgen gul.

Grönt pigment, som klorofyll i gröna blad men även konstgjorda gröna pigment, absorberar blått (som har kort våglängd), gult och rött ljus (som har långa våglängder), och reflekterar bara en liten del av gröna ljuset. Blå och violetta pigment absorberar allt ljus av långa våglängder och reflekterar även de bara en liten del av ljuset. Röda, gröna, blå och lila objekt ser alltså mörkare ut eftersom de reflekterar mindre ljus. Därutöver är vårt öga mycket mindre känsligt för blått ljus; bara ungefär 5 procent av våra tappar är av den blåkänsliga typen.

Så färgen gul verkar ljus, både eftersom vårt öga är mycket känsligt för gult ljus och för att gula saker rent fysikaliskt verkligen är ljusare är andra.

Andra djur än vi kan uppfatta färger på annat sätt, men att gult uppfattas som ljust är förmodligen vanligt eftersom de flesta djur kan se just den delen av ljuset väl. Gul-svart-mönstrade getingar visar alltså en stark kontrast som inte bara vi människor, utan även andra djur, ser som ett lätt igenkännbart mönster. Fåglar kan till exempel lätt lära sig att undvika det stingande djuret. Och eftersom fåglar snabbt lär sig att undvika allt med detta mönster så överlever även andra små och harmlösa insekter, som blomflugor med samma gul-svarta ränder.

/Almut Kelber, professor i funktionell zoologi, Lunds universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor