Säg godnatt till barnen i tid

Barn med oregelbundna sömntider blir stökigare, enligt en ny brittisk studie av över 10 000 barn.

Publicerad
Läggdags senast klockan nio och regelbundna sovtider gör att barnen mår bättre.
Bild: Istock

Oregelbundna sömnvanor påverkar barn negativt. Det framgår av en brittisk studie av över 10 000 barn i åldrarna tre, fem och sju år. Forskarna har analyserat information om sömntider och uppförande i skola och förskola samt i hemmet. De som lade sig senare än klockan nio eller på oregelbundna tider var oftare stökiga, hyperaktiva eller kom i konflikter. Resultaten var tydliga även efter att man kontrollerat för socioekonomisk bakgrund.

– Vi vet att utvecklingen i tidig ålder har bäring på hälsa och beteende längre fram i livet, säger Yvonne Kelly, professor i folkhälsa vid University college London i ett pressmeddelande. Dåliga sömnvanor som liten kan ge fortsatta negativa hälsoeffekter längre fram i livet.

Studien visade dock att förändrade sovvanor fick effekt. Stökiga barn som började sova mer regelbundet började snabbt bete sig bättre. ”Regelbundna sovtider under uppväxten påverkar barns beteenden”, skriver forskarna i artikeln som är publicerad i tidskriften Pediatrics.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor