Spädbarn har en känsla för moral

Publicerad

Ett 14 månader gammalt barn ser att en kompis är ledsen. Vad ska hon göra? Hon tar med sig kompisen till sin mamma, som är bra på att trösta – och tänker inte på att det ledsna barnet kanske vill till sin egen mamma eller pappa. Det är ett av många hjärtevärmande exempel som Paul Bloom, psykologiprofessor vid Yale university i USA, använder som argument för att även småttingar kan vara omtänksamma.

Boken beskriver mängder av sinnrika experiment som visar hur mycket små barn ser på olika moralfrågor. Paul Bloom är övertygad om att vi föds med en känsla för gott och ont. Från början är perspektivet begränsat, och livet igenom är moralen kopplad till starka känslor. Men känslorna är långt ifrån givna. Slaveri har varit accepterat men väcker avsmak i dag. Det medfödda ”moralsinnet” påverkas av andra människors attityder, och i någon mån av sunt förnuft.

Just Babies: Origins of Good and Evil

Paul Bloom
Crown Publishing Group

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor