Är skräcken för dödskallar medfödd?

De flesta av oss tycker nog att dödskallar, alltså mänskliga kranier, är lite läskiga. Är det något vi lär oss av omgivningen under uppväxten, eller ett genetiskt nedärvt obehag?

/Lotta

Publicerad

Bild: Robert Blombäck / Bildhuset / TT

Du har rätt i att många nog uppfattar dödskallar som lite skrämmande. Men för vissa kan dödskallar väcka andra associationer och känslor. För min kompis Mattias, som gillar Fantomen, så kanske bilden av en dödskalle påminner om serietidningen, Dödskallegrottan och en lugn stund i hängmattan. Med andra ord: sammanhanget runt dödskallen spelar stor roll. Därför finns det skäl att tro att rädslan man kan känna inför en dödskalle sannolikt inte är nedärvd utan inlärd.

/Tobias Lundgren, fil.dr i psykologi vid Stockholms universitet, leg. psykolog, leg. psykoterapeut

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor