Kurvorna visar hur hästen haltar

Publicerad

Bild: Johan Jarnestad

Bild: Johan Jarnestad

Att avgöra om en häst haltar, och i så fall på vilket ben, kan låta som en enkel sak. Det görs genom att man låter någon springa med hästen så att den travar, medan man tittar på. Men undersökningar visar att även erfarna veterinärer gör helt olika bedömningar. Det beror på att en frambenshälta även ­påverkar bakbenen och tvärtom, när hästen kompenserar för det onda. Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, utvecklat ett system med höghastighetskameror, som fångar hästens rörelser så att rörelsemönstret kan analyseras i en dator. Universitetssjukhuset i Uppsala är först i världen med att ­använda det nya systemet, och räknar med att undersöka ­omkring 500 hästar per år. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor