Lycklig fru ger lyckligt äktenskap

Är hustrun nöjd med ett äktenskap så är mannen också det.

Publicerad
Forskarna har intervjuat nästan 400 par som har varit gifta under en längre tid.
Bild: Istock

Ett bra äktenskap ger välbefinnande, särskilt för kvinnor. Och ett dåligt äktenskap påverkar kvinnan mer negativt än mannen. Nu har amerikanska sociologer jämfört hur män och kvinnor upplever sina äktenskap och hur de påverkar varandra, och det visade sig att ju mer nöjd kvinnan är med äktenskapet, desto mer lycklig blir mannen. Däremot såg de ingen motsatt effekt. Forskarna har undersökt nästan 400 par som varit gifta under en längre tid. De har intervjuats och fortlöpande fyllt i enkäter om sin relation och hur de upplevt livet i stort.

– Resultaten visar att en lycklig kvinna ger mer, men också engagerar sig mer i mannens liv, säger Deborah Carr, professor i sociologi vid Rutgers university i New Jersey, som är huvudförfattare till studien. 

– Kvinnor tar även ofta på sig rollen av att ”sköta” äktenskapet, säger Deborah Carr, som bara har ett enda råd till gifta par:

– Säg ”vi behöver prata”, även när det inte betyder problem. Många av de par jag och mina kolleger har undersökt kommunicerar för lite, särskilt männen. Kvinnan drar det tunga lasset med relationen, och hon behöver hjälp av mannen med det. Skilsmässor sker oftast på hustruns initiativ, och dessa resultat förklarar delvis varför, säger Deborah Carr.

Resultaten är publicerade i tidskriften Journal of marriage and family.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor