”Ryssland är ett land med stor potential”

Rysslandsforskaren Martin Kragh har skrivit en bok om de senaste 150 åren i landets historia.

Publicerad

Boris Jeltsin (t.h.) framför parlamentsbyggnaden under oroligheterna 1991, året då Sovjetunionen upplöstes. 7 frågor till Martin Kragh, Rysslandsforskare vid Uppsala universitet och Handelshögskolan i Stockholm.
Bild: TT Nyhetsbyrån

Det här är en artikel från 2014.

7 frågor till Martin Kragh, Rysslandsforskare vid Uppsala universitet och Handelshögskolan i Stockholm.

1 | Varför har du skrivit denna bok?

– Ryssland är mer aktuellt än någonsin, och vi behöver veta mer om vår granne och dess historia. Fokus i boken ligger på ekonomisk och politisk historia, och hur dessa delar samspelar.

2 | Vad kännetecknar Rysslands moderna historia?

– Inget annat europeiskt land har upplevt så kraftiga förändringar. Vi talar om två regimskiften under 1900-talet som haft enorma konsekvenser, och inte bara för Ryssland, utan för grannländerna och världen. Jag syftar förstås på 1917 års revolution och Sovjetunionens upplösning 1991.

3 | Vad kännetecknar tiden dessförinnan?

– Ryssland demokratiserades långsamt under slutet av 1800-talet fram till första världskriget. Livegenskapen upphörde och en industrialisering tog fart. Men denna utveckling mot demokrati upphörde vid revolutionen 1917.

4 | Dagens Ryssland anses ofta auktoritärt, stämmer det?

– Ja, Ryssland har i över tio års tid satsat oerhört mycket på militär upprustning. Och sedan har vi sett en växande aktivitet i närområdet, i Georgien 2008 och Ukraina i år. Det hänger ihop, och kommer troligen inte att upphöra.

5 | Varför har Rysslands historia varit kantad av så mycket elände?

– När det ryska imperiet kollapsade efter första världskriget så upphörde demokratiseringsprocessen. Där ligger de efter än i dag – saker som oberoende domstolar, fri press och annat som hänger ihop med en fungerade demokrati tar tid att växa fram. Men Ryssland är inte dömt till auktoritärt styre. Det är viktigt att komma ihåg. I september 1917 hade Ryssland världens mest demokratiska konstitution. Tsaren abdikerade ju i mars 1917 år, och innan kommunisterna tog makten i oktober samma år så införde interimsregeringen yttrandefrihet och allmän rösträtt för alla män och kvinnor. Det är ett antal år före Sverige – och decennier före ett land som exempelvis Frankrike.

6 | Är du optimist eller pessimist när det gäller Ryssland i dag?

– I den nära framtiden så kommer nog dagens dystra mönster att upprepas. Rysslands grannländer kommer att ha fortsatta problem, tror jag. Putin omger sig allt mer med människor från säkerhetstjänsten och försvarsmakten. Det påverkar den väg han nu har valt. Och vi ser allt mer aktivitet på allt fler fronter: it-angrepp, desinformation, propaganda, gränskränkningar och man har nyligen kidnappat en estnisk officer på estniskt territorium. De agerar alltså inte bara rent militärt. De har en säkerhetsdoktrin som de tillämpar med många medel på många områden.

7 | Vad händer i Ukraina?

– Regimen i Kiev kommer inte att släppa sina anspråk på sina territorier, vilket nog har förvånat Putin. Så vi kommer att ha en fortsatt instabil situation en lång tid framöver. Men på lång sikt vill jag hoppas att relationerna mellan EU och Ryssland ska förbättras och återgå till det normala. Ryssland är ett land med stor potential och med mycket att ge resten av världen. 

Rysslands historia från Alexander II till Vladimir Putin

Martin Kragh
Dialogos

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor