Unik viljestyrd armprotes klarar vardagen

Publicerad
Magnus, 42, fick som första patient i världen en ny typ av armprotes, utvecklad av svenska forskare. Protesens fäste är förankrat i skelettet och ihopkopplat med armens nerver.

Nu har det gått knappt två år sedan Magnus, 42, fick sin världs­unika armprotes – och den fungerar fortfarande som den ska. Det unika med protesen är att den sitter fast förankrad i skelettet, och har en direkt koppling till nerverna i den kvarvarande armstumpen. Det innebär att nervsignalerna som styr protesens rörelser blir betydligt mer exakta än om nervaktiviteten avläses med en manschett på utsidan av huden. Dessutom finns det möjlighet att i framtiden låta nervsignalerna gå åt andra hållet – från armen till hjärnan – så att armen får en konstgjord känsel.

Operationen ägde rum för knappt två år sedan, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Tack vare protesen kan Magnus sköta sitt arbete som lastbilschaufför, med lastning och lossning – och till och med knyta barnens skridskor. Se även Världens första implantat som styrs av viljan, F&F 4/2013.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor