planetväder syns i sand

Hur blir vädret på Mars? Sanddynerna i Mongoliet berättar.

Publicerad
Väder på andra planeter kan läsas ur formen på sanddynorna på jorden.
Bild: iStock

Sedan 2008 har franska forskare studerat hur sanddyner formas av vindarna i den avlägsna Tenggeröknen i inre Mongoliet. Med en bulldozer jämnade de ut ett område på 160 000 kvadratmeter och sedan följde de hur sanddynerna återskapades.

De fann att två olika vindriktningar dominerade beroende på årstiden, och de sandformer som bildades blev en kompromiss som berodde på från vilket håll och hur länge det blåste.

Nu tänker forskarna använda resultaten till att utforska väderförhållandena på Mars, och på Saturnus största måne Titan. De ska utläsa hur vindarnas styrka och riktning varierar med hjälp av de mönster som sanden bildar där.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor