Titta i stället för att fota

Att gå runt och ta kort på saker till höger och vänster gör oss mindre medvetna om dem.

Publicerad
Att ta många bilder hjälper oss inte att komma ihåg vad vi har sett, enligt ny forskning.
Bild: Istock

Nyligen gjorde amerikanska forskare ett experiment med ett hundratal studenter: De fick gå på ett konstmuseum för att memorera trettio olika objekt så bra som möjligt. Några fick använda digitalkamera och andra bara sina ögon. Det visade sig att de som bara tittat mindes bättre – och de var dessutom bättre på att svara på frågor om detaljer hos konstföremålen eller deras omgivning.

Det framgår av en studie som nyligen publicerats i Psychological science.

– I experimentet användes vanliga små digitalkameror, men effekten är troligen densamma med mobilkameror, säger Linda Henkel, som är professor i psykologi vid Fairfield-universitet och författare till artikeln.

– Det handlar om kameror med gigantiska minnen där man kan ta massor av bilder utan åtskillnad, förklarar hon.

Hon menar att när man litar på en kamera för att minnas, så har det en negativ påverkan på det faktiska minnet.

– Det verkar som om alltför mycket fotograferande gör att vi inte fokuserar på att leva här och nu.

Linda Henkel menar att den stora mängden fotografier som de flesta av oss har inte hjälper oss att minnas, särskilt som bilderna ofta ligger helt osorterade i olika datorer, mobiler och hårddiskar.

– Själv har jag 700 bilder från mitt bröllop häromåret, säger Linda Henkel. Som alla andra drunknar jag i mina digitala bilder. Men för att verkligen minnas behövs inte många bilder. Det som krävs är att vi interagerar med bilderna och pratar om dem. Då kan de hjälpa oss att minnas.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor