Vinnande dans om sömnbrist

2 frågor till Tina Sundelin doktorand vid Stockholms universitet.

Publicerad

När den internationella tävlingen Dance your Ph.D. (Dansa din avhandling) avgjordes i slutet av 2013 utsågs den svenska doktoranden Tina Sundelin till vinnare i kategorin för samhällsvetenskaplig forskning. Hon studerar hur vi påverkas av sömnbrist, vilket hon illustrerar genom att dansa samma vardag i två varianter. I det ena scenariot är hon outsövd och håglös, och det mesta går henne emot. I den andra versionen är hon sprudlande glad, utvilad och mer framgångsrik i både sitt arbete och sitt sociala liv.

1 | Är det mest en kul grej, eller går det att kommunicera vetenskap med dans?

 – Det ena utesluter ju inte det andra. I dans blir det förstås förenklat, det är svårt att berätta om hur många människor jag har studerat eller vilka variabler jag använt. Men forskningens slutsatser går att gestalta. Det beror naturligtvis på ämnet också, mitt ämne är rätt tacksamt att göra dans av.

2| Är sömnbrist så illa som du visar?

– Kontrasterna är förstås renodlade i dansvideon för att få fram budskapet. Effekterna är kanske inte fullt så stora i verkligheten. Jag är ungefär halvvägs genom min avhandling nu, och videon innehåller både sådant jag redan studerat och publicerat och sådant som jag planerar att göra. Hittills har jag bland annat visat att man blir mindre attraktiv och ser mindre frisk ut när man har sömnbrist. Det gjorde mig nyfiken på om omgivningen ändrar sitt beteende, om sömnbrist leder till att man blir sämre behandlad, eller bemött med lägre förväntningar. Det undersöker jag nu.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor