Ansiktsblinda har ”barnslig” hjärna

Publicerad
Informationen om ansikten löpte via röda banor, medan platsbilder gav ett annat mönster (gröna banor).
Bild: Jesse Gomez / Stanford university

Ungefär två procent av alla människor är ansiktsblinda och har svårt att identifiera ansikten, även personer de känner väl. En ansiktsblind förälder kan till och med ha svårt att känna igen sitt barn på dagis om barnet under dagen har bytt kläder. Tidigare forskning visar att speciella områden i hjärnan sköter ansiktsigenkänning och frågan har varit om dessa är mindre hos ansiktsblinda.

– Vi visar nu att det snarare handlar om sämre funktion, säger Jesse Gomez, hjärnforskare vid Stanford university i Kalifornien.

I en liten studie lät han dels barn, tonåringar och vuxna med normal förmåga att känna igen ansikten, dels vuxna ansiktsblinda betrakta bilder av ansikten och byggnader. Samtidigt avbildade han flödet i hjärnans vita substans.

Informationen om ansikten visade sig löpa via vissa banor, medan bilder av platser gav ett annat mönster.

Förmågan att känna igen ansikten blir bättre med åldern.

– Mönstret i hjärnan hos de ansiktsblinda liknade mer det hos barn och tonåringar och tyder på att deras problem kan bero på att förmågan att hantera informationen inte har utvecklats normalt, säger han.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor