Blixtsnabb och färgsäker

Hos människan skapas uppfattningen om färger i hjärnan. Men hos vissa kräftdjur sker processen till stor del i själva ögonen. Det ger ett blixtsnabbt färgseende.

Publicerad

Bild: Solvin Zankl / Nature Picture Library

Mantisräkorna är en grupp färgglada kräftdjur med ovanligt avancerade ögon. De kan till exempel se ultraviolett ljus och sannolikt även infrarött ljus. Man har antagit att mantisräkorna har ett exceptionellt färgseende. Deras ögon har nämligen tolv sorters färg-receptorer, det vill säga tappar. Det är ett rekord i djurriket: många däggdjur har bara två sorters tappar medan människan har tre, vilket räcker för att ge oss ett förhållandevis bra färgseende.

Nya rön visar dock att mantisräkorna har ett förvånansvärt dåligt färgseende. Däremot reagerar de blixtsnabbt på större färgförändringar. Många arter av mantisräkor lever på korallrev – en ovanligt färgrik miljö. Det snabba färgseendet gör att de i god tid upptäcker annalkande faror, hävdar forskarna i Science.

De tre tappsorterna i människans öga reagerar på olika våglängder av ljus som motsvarar färgerna blått, rött och grönt. Hjärnan väger samman signalerna från tapparna och tar även hänsyn till deras inbördes styrka, vilket gör att vi får en detaljerad bild av omgivningens färgnyanser. Mantisräkans tolv tappsorter reagerar också på olika våglängder av ljus. Men kräftdjurets hjärna uppfattar snarare signalerna som enskilda nyanser. Man kan säga att det sker redan i ögonen. Det ger ett snabbt men ganska grovt färgseende.    

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor