Cannabis skadar fostrets hjärna

Publicerad

Bild: Alex Bartel / SPL

Att bruka cannabis under graviditeten kan ge livslånga förändringar i hjärnfunktionen hos fostret. Det visar en ny studie gjord på möss och mänsklig hjärnvävnad. Det är utvecklingen av nervceller i hjärnbarken som påverkas, den del av hjärnan som är ansvarig för kognitiva funktioner som språk, minne och uppmärksamhet. Den mest psykoaktiva komponenten i cannabis är THC, och den påverkar särskilt kommunikationskanalerna mellan hjärnbarkens nervceller. Trots att THC bara orsakar små förändringar, är detta nog för att öka hjärnans känslighet för neuropsykiatriska sjukdomar, menar forskarna. Det gäller också medicinsk användning av cannabis, som alltså bör undvikas vid graviditet. Studien är ett samarbete mellan forskare i Österrike, USA, Tyskland, Finland, Storbritannien och vid Karolinska institutet i Solna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor