Förbättra ditt minne redan till frukost

Publicerad
Har du tankar och idéer om det du just läst? Mejla mig!
Bild: Martin Stenmark

Idag hände något förskräckligt. Det var min gudmor som utropade detta i telefon. Det är nu tio år sedan, men jag minns det fortfarande. Hon var upprörd och skakad och berättade att hon skulle äta frukost ute på sin altan och tagit med sig kaffe och smörgås. Men, hör och häpna, hon hade glömt apelsinjuicen. Den stod kvar på köksbänken.

Jag häpnade också. För min gudmor, som då var 83 år gammal, påstod att det var första gången hon glömt sin juice. Jag, som då var 40 år, kunde knappast komma ihåg hur ofta jag glömde det jag skulle duka fram. Att behöva resa sig och hämta tidningen, mjölken eller pålägget var nästan en rutin. Och är det fortfarande.

Min gudmor blev 93 år gammal och hade intill sin död bättre minne än jag någonsin kunnat uppbåda. Min lilla tröst var möjligen att hon hade hopplöst lokalsinne. Men när det gällde att minnas namn, händelser, historier, citat – ja vad som helst – så var hon oslagbar.

Och det spelar förstås roll. För det vi har i minnet är användbara legobitar när vi ska tänka nytt.

Lars Nyberg, äldreforskare vid Umeå universitet, har genom sin forskning visat att den gamla myten om hjärnan, att det bara går utför efter medelåldern, inte alls stämmer. Skillnaden mellan individer är så stor att det nästan är meningslöst att uttala sig om genomsnittet. Och även om det finns en stor portion ärftlighet, som styr våra hjärnfunktioner, är kost, motion, utbildning och livssituationen i allmänhet minst lika viktiga faktorer.

Det betyder att jag inte kan skylla på mina gener. Det går att påverka glömskan vid frukostrutinen. Och det bland annat genom att ändra på frukostvanorna.

Varmt välkommen till detta specialnummer som vi helt ägnar åt hjärnan, och alldeles speciellt åt minnet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor