H.M:s hjärna kartlagd

Publicerad

Henry Molaison – som hade epilepsi och är känd som H.M. – blev ofrivilligt en av neurovetenskapens superstjärnor när han år 1953 förlorade förmågan att lagra minnen efter att ha fått delar av tinningloberna bortopererade. Det var det första konkreta belägget för ett samband mellan hippocampus och minnet.

Nu har amerikanska forskare kartlagt H.M.:s hjärna i detalj. Bilder av 2 401 vävnadssnitt av hans hjärna har satts samman till en tredimensionell modell som ska kasta nytt ljus över det väldokumenterade fallet.

Kartläggningen visar att delar av hippocampus finns kvar. Däremot saknas det så kallade entorhinala cortex, som fungerar som en brygga mellan hippocampus och andra delar av hjärnan. Forskarna tror att detta är den viktigaste förklaringen till minnesförlusten. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor