Ögonrörelser hjälper minnet

Våra ögonrörelser spelar en aktiv roll för hur väl vi minns en händelse, visar ny svensk forskning.

Publicerad

Bild: Istock

– Vi har visat att ögonen bidrar med en effektiv minnesledtråd – en nyckel till vår personliga historia. Sannolikt hjälper oss ögonrörelserna inte bara att välja korrekta minnesbilder, utan även att minska konkurrensen från felaktiga minnesbilder, säger minnesforskaren Mikael Johansson vid Lunds universitet.

Det är ofta lätt att minnas en viss händelse om man kan återskapa hela sammanhanget: plats, människor, ljud, lukter, känslotillstånd … Det är orsaken till att polisen ofta vallar personer på brottsplatser. Men när ledtrådar försvinner blir det svårare. Våra ögonrörelser har nu visat sig vara en sådan ledtråd.

Lundaforskarna satte försökspersoner framför en datorskärm där de fick memorera 24 tecknade figurer. När figurerna sedan togs bort fick de försöka att i detalj minnas hur figurerna var placerade och hur de såg ut. Under tiden följde forskarna ögonrörelserna med hjälp av så kallad eye tracking-teknik. När försökspersoner får titta var de vill på skärmen, riktar de oftast blicken mot det hörn av skärmen där den aktuella figuren, till exempel en cykel, tidigare fanns placerad.

Lundaforskarna gick sedan vidare och guidade försökspersonerna till en del av skärmen där en viss figur inte fanns. Då blev det svårare att framkalla minnet. Om forskarna däremot styrde mot det korrekta stället på den tomma skärmen, gick det fortare att ta fram minnet, och det blev också bättre.

– Vi såg också en tendens att folk mindes bättre när vi guidade dem rätt, än när de själva spontant fick återkalla bilden framför den tomma skärmen, säger Roger Johansson, som forskar om ögonrörelser.

Ögonrörelser används även inom EMDR, ögonrörelseterapi.

Läs mer här.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor