Vad hände med den kristna slöjan?

Att dölja håret var en självklarhet för kvinnor i Sverige fram till för drygt 100 år sedan. I en ny idéhistorisk avhandling diskuteras varför slöjan försvann.

Publicerad
Brudslöja. Vid giftermål förväntas fortfarande många kvinnor bära en slöja.
Bild: Istock photo

Den kristna slöjan, eller sjalen, härrör från Paulus ord i Första Korinthierbrevet. Han fastslog att mannen skulle be barhuvad och att kvinnan skulle dölja håret. Sannolikt anknöt han till samtida konventioner om att kvinnor skulle dölja håret, och bruket verkar ha varit allmänt i Sverige fram till slutet av 1800-talet.

– Det var länge en allmän sed att gifta kvinnor inte skulle visa sitt hår, medan ogifta kvinnor kunde visa håret, säger Elisabeth Hallgren Sjöberg, som är idéhistoriker vid Umeå universitet och författare till avhandlingen Såsom en slöja.

Vid slutet av 1800-talet började sjalen eller slöjan ersättas av hatt för kvinnor, och på 1920-talet började kvinnor klippa sitt hår kort. Ett urgammalt ideal började överges.

– Till viss del handlar det om en allmän sekularisering, säger Elisabeth Hallgren Sjöberg. Man fick en ny syn på Bibeln; vissa påståenden började ses som en del av ett historiskt sammanhang, till exempel detta att kvinnor skulle dölja sitt hår. Samtidigt skedde en urbanisering och ett modernt kvinnoideal tog form. Inom kyrkan ville man betona att slöjan var något österländskt som man nu ville bortdefiniera.

– Än i dag kan man se framför allt äldre kvinnor som inte tar av sig hatten i just kyrkan, säger Elisabeth Hallgren Sjöberg. I kyrkan skulle även ogifta kvinnor dölja håret; det enda undantaget var brudtärnor, vilket endast ogifta unga kvinnor kunde vara.

Varför är kvinnans hår så laddat?

– Håret är en påtaglig del av kroppen, och kvinnans hår har ofta kopplats till hennes sexualitet. Efter andra världskriget rakade man till exempel håret på kvinnor som haft förhållanden med ockupanterna. Intresset för hur kvinnor ska ha sitt hår verkar alltid ha varit starkt.

Får kvinnor ha sitt hår ifred i dag?

– Nej, det tycker jag inte. En kvinna som rakar huvudet får räkna med att bli ifrågasatt. Och inom reklam och film ser man ofta en kvinna som släpper ut håret när hon ska vara sexig.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor