Varför finns det inga växter på Teneriffas högsta berg?

Jag besökte nyligen berget Teide på Teneriffa och blev förvånad över hur steril miljön är där. I våra egna fjäll hittar man ju mossor och lavar även i de kargaste områden, men högt upp på Teide finns inget annat än sten. Hur kommer det sig? Berget är ofta insvept i moln, så lite fukt finns det väl? Och att den vulkaniska bergarten i sig lämpar sig för växtlighet framgår ju av alla låglänta odlingar på ön.

/Karin

Publicerad

Teneriffa med vulkanen Teide reser sig 3 718 meter över havet och har generellt ett torrt klimat med lite nederbörd. Den största mängden fuktighet förs in av Nordostpassaden och hamnar på öns nordsida, mellan 600 och 1200 meter över havet. Där återfinns också – eller fanns, mycket är borthugget nu – den städsegröna lagerskogen. Öns sydsida ligger därför i sin egen regnskugga. Teide reser sig 2500 meter ovanför detta bälte och här faller mycket mindre nederbörd. Utöver det är jord- eller bergarten väldigt porös och kan inte behålla mycket fuktighet. Trots att Teide ibland insveps i regn, moln eller snö, så är solinstrålningen intensiv och all eventuell fuktighet förångas snabbt. Dessa är de viktigaste anledningarna till att mossor och lavar lyser med sin frånvaro i detta ökenlandskap.

/Ulf Swenson, forskare, Naturhistoriska riksmuseet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor