Voyagersonderna kan väl inte lämna vårt solsystem?

Är inte påståendet att Voyagersonderna är på väg ut till andra solsystem en skröna? De kommer väl knappast att nå utanför Oorts moln innan de vänder tillbaka? I dag har Voyager 1 och 2 en hastighet på ca 15–16 km/s. Hastigheten avtar sakta på deras färd bort från solen. Många periodiska kometer färdas med cirka 20 km/s, och de kommer så småningom tillbaka, även om det tar tusentals år.

/Sören

Publicerad

Bild: NASA

Nej, det är ingen skröna. Voyager (och flera andra rymdsonder) kommer aldrig tillbaka. Du har alldeles rätt i att Voyagersonderna i dag rör sig betydligt långsammare än många andra objekt som inte lämnar vårt solsystem, till exempel jorden som rör sig med 30 km/s. Så hur går detta ihop? Jorden far ju inte iväg från solen. Det är helt enkelt så att den fart som behövs för att fara iväg beror på positionen. Voyagersonderna är mer än hundra gånger så långt bort från solen än vad jorden är, och därute är det betydligt mindre kvar av solens gravitationsfält än vi har att kämpa mot här inne i solsystemets inre delar.

Ändå finns det något kvar av solens gravitationskraft även därute, så Voyagersonderna rör sig långsammare och långsammare. De kommer dock aldrig att vända om, utan fortsätter utåt och lämnar oss för alltid.

/Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik, Uppsala

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor