Vem mördade skräddaren?

Publicerad

Midsommaren 1604 hittades tyske Hans skräddare hängd i sin stuga bakom låsta dörrar. När den avlidne kläddes av upptäcktes att han hade ett flera centimeter djupt hugg strax under bröstbenet. Hans skräddare hade uppenbarligen bragts om livet innan han hängdes upp i taknocken. Misstankarna riktades mot hans egen familj, och dottern som inför domarna sade om sin döde far: ”Du har varit ond mot mig i min ungdom. Jag ska nu vara ond mot dig i din ålderdom.”

Citatet går att läsa i gamla rättegångsprotokoll från Vadstena. Historikern Annika Sandén har läst detta och många andra dokument från den här tiden, och fram stiger detaljrika historier om våld, stöld, fylla och föraktliga utomäktenskapliga förbindelser, som kunde vara skäl nog för en man att döden dö genom hängning – eller för en kvinna att bli levande begravd.

Missdådare är en resonerande bok som utgår från de historiska källorna. I stället för att spekulera bjuder Annika Sandén på initierade frågor som gör att läsaren kan känna igen sig och själv börja fundera över flera hundra år gamla människoöden: Hur skulle dottern på egen hand kunnat arrangera mordet på tyske Hans skräddare, och varför var dottern så hatisk mot sin far? 

Missdådare – Brott och människoöden i Sverige omkring 1600

Annika Sandén
Atlantis

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor